מקצועיות​
מענה 24/7
פריסה ארצית

סוגי מרזבים

התפקיד של המרזב הוא לאפשר ניקוז יעיל, רצוף ויסודי של המים משטח הגג אל הצנרת המרכזית או אל מקומות אחרים בחצר ובגינה. עם זאת, חשוב להכיר את ההבדלים בין סוגי המרזבים ולאחר מכן גם להתייעץ עם בעלי מקצוע לגבי התקנה ותחזוקה שלהם. לקראת החורף, כל מה שנותר הוא לוודא שהמרזבים פתוחים ולנקות אותם מעלים ולכלוך.

מרזבים משמשים בתור תעלה שהתפקיד שלה הוא לנקז את המים מהגג. מטרת הניקוז היא למנוע מהמים לעמוד על הגג ולחלחל פנימה אל המבנה, מה שעלול לגרום שורה ארוכה של נזקים לרכוש, לציוד ולתשתית. גם אם הגג אטום היטב, מצב של מים עומדים אינו מומלץ ולכן משתמשים במרזבים. בנוסף, המרזבים יעילים מאוד ומתפקדים ללא מגע יד אדם.

 

מבנה של מרזב

המרזבים שמשמשים בתור תעלה יכולים לנקז את כל סוגי הנוזלים ומיועדים בעיקר למי גשמים. הם אוספים את מי הגשמים המצטברים על הגג ומנוקזים אליהם באמצעות שיפוע, כדי להוביל אותם אל האדמה ובלי להפריע לנו להתנהל סביב המבנה.

נקודת החיבור של המרזבים יכולה להיות באדמה עצמה לצרכי השקיה, באתרי ניקוז או בצנרת השפכים המרכזית. בגלל שהמים שמתנקזים במרזבים הם לא מי שפכים אלא מים נקיים, ניתן לשפוך אותם ישירות לקרקע או לחבר אותם למי תהום.

 

הבדלים בין סוגי מרזבים

העניין הוא שקיימים סוגי מרזבים שונים ויש ביניהם לא מעט הבדלים. ההבדל המרכזי הוא למשל בין מרזב פנימי לבין מרזב חיצוני: המרזב החיצוני הוא נפוץ יותר ואפשר לשלב אותו בכל סוגי הבתים או הדירות של בנייני המגורים המשותפים, בעוד המרזב הפנימי מציע בעיקר יתרונות אסתטיים.

מבחינת התפקוד, המרזבים אמורים לבצע את אותה פעולה אבל קשה יותר לגשת אל המרזב הפנימי כדי לתקן אותו – בעוד את המרזב החיצוני אפשר לתקן יחסית בקלות ובצורה נקודתית בלבד. עוד הבדל בין סוגי מרזבים יכול לבוא לידי ביטוי בחומרי הגלם שבהם השתמשו כדי לבנות ולייצר אותם.

כאן ניתן לראות את ההבדלים הכי גדולים בין סוגי מרזבים מפלסטיק, פח מגולוון או צבוע, אבץ, נחושת ואלומיניום. לכל חומר גלם תכונות אחרות, מה שמשפיע על העמידות של סוגי מרזבים ועל מידת ההתאמה שלהם לדרישות ולצרכים של קהל היעד.

 

התאמת סוגי מרזבים למבנה

היכרות עם הבדלים טכניים בין סוגי מרזבים לא מספיקה, כי צריך להביא בחשבון את סוג המבנה שמתוכו מעוניינים לבצע את הניקוז של המים. כך למשל עד כמה דיברנו על ניקוז אפקטיבי של המים מהגג, בעוד בפועל אין שום בעיה לעשות את זה גם מתוך הפרגולה. אבל בעוד סוגי מרזבים מסוימים מתאימים רק לגג כי הם יחסית כבדים, מרזבים אחרים וצרים או קטנים יותר יכולים להתאים דווקא לפרגולה.

התאמת סוג המרזבים למבנה מתבצעת על ידי בעלי מקצוע שמגיעים מהתחום ומכירים אותו. קודם כל, בודקים באיזה סוג של תשתית מדובר ואיזה מרזב הכי מתאים לה. אם השיפוע על הגג הוא גבוה והמים הזורמים אל תוך המרזב הם בכמויות גדולות, סביר להניח שנרצה לבנות תעלה בקוטר רחב. אבל אם השיפוע מינימאלי בלבד וממילא מדובר באזור שאין בו הרבה גשם או בגג שמקורה חלקית, ניתן להשתמש במרזב רגיל.

 

צבעים, גודל וקוטר של סוגי מרזבים

המטרה של התייעצות עם בעלי מקצוע לגבי סוגים שונים של מרזבים היא להטמיע אותם במבנה. מרזבים יכולים להיות יעילים מאוד גם אם בכלל לא רואים אותם, אבל בשביל זה צריך לוודא שבוחרים אותם נכון. כאן יש כמה פרמטרים שעשויים להטות את הכף:

  1. צבע המרזב – הכי חשוב להתאים את הצבע של המרזב לצבע של החיפוי או הקירות החיצוניים. בעבר למשל היינו רגילים למצוא רק מרזבי פלסטיק בצבע אדמדם שמתאימים לגגות רעפים וקירות טיח, אבל כיום יש גם מרזבי נחושת או אלומיניום מתכתיים שיכולים להתאים לקירות מיוחדים עם חיפוי פסיפס.
  2. גודל המרזבים – האורך של המרזבים קובע מאיזה חלק של הגג או הפרגולה נתקין אותם ועד לאן בדיוק הם יגיעו. אם המטרה היא לגרום למי המרזבים לחלחל אל מי התהום, צריך לבדוק שהמיקום מדויק ולא גורם נזק לצמחיה בגינה או בחצר. במידה ומתקינים מרזבים בבנייני מגורים משותפים, יש להביא בחשבון את ההבדל בין חזית המבנה לבין החלק האחורי וגם את המיקום של החניה. בשביל כל אחד מהשיקולים האלה, מתייעצים עם בעלי מקצוע מנוסים.
  3. קוטר – העניין עם הקוטר קריטי כי זה מה שהכי קובע את היעילות של מרזבים שונים. קוטר צפוף מדי עלול לגרום לסתימות אם יחדרו עלים יבשים אל תוך המרזבים, בעוד קוטר רחב מדי יחייב שינוי של התשתית והשקעה ביצירת תעלות רחבות למרות שאין בכך צורך.

 

שיקולי תחזוקה של סוגי מרזבים שונים

אי אפשר לדבר על הבדלים בין המרזבים בלי להתייחס לשיקולי תחזוקה. אמנם המטרה היא להתקין אותם בצורה חד פעמית כדי לישון בשקט בלילה ולוודא שהמים מנוקזים מהגג בצורה אפקטיבית לכל אורך החורף, אבל זה לא באמת מציאותי – כי חייבים לנקות את המרזבים לפחות אחת לחצי שנה.

את הניקיון של המרזבים מבצעים בעיקר כי עם הזמן מצטברים בפנים לכלוך, עלים יבשים ועוד. אפשר למשל לנצל את הקיץ או את עונת העבר כדי להזרים אל תוך המרזבים מים עם צינור ולבדוק איך והאם הם יוצאים מהצד השני, או להחדיר פנימה סוג של חוטר כדי לשלוף החוצה חפצים ונייר.

את התחזוקה של המרזבים ניתן לבצע עצמאית במידה והם מותקנים בחלק החיצוני של המבנה ויש גישה נוחה אל הגג. מנגד, מומלץ לתאם תחזוקה מקצועית אם אלו מרזבים פנימיים או שהנגישות אליהם בעייתית.

בעיקר אם המרזבים הקיימים סדוקים, שבורים או לא עומדים בעומס.

קודם שולפים את המרזבים הישנים ואז מבצעים התאמה של קוטר התעלה. לאחר מכן מבצעים התקנה של המרזבים שנבחרו על ידי הלקוח ומבצעים את הפתח המתאים גם על הגג וגם על הקרקע.

מרזבי אלומיניום נחשבים איכותיים כי הם לא סובלים מחלודה. לעומת זאת, מרזבי עץ אמינים והמחיר שלהם נמוך. לשם השוואה, מרזבי הפח הכי פחות מומלצים כי מתפתחת עליהם קורוזיה.

80-360 ש"ח לכל מטר רץ.

אז מה היה לנו?