מקצועיות​
מענה 24/7
פריסה ארצית

תיקון מרזבים

למרזבים תפקיד חשוב בשמירה על סביבה יבשה ובכך להגן על מבנה הבית מנזקי המים שמקורם בגשמים, אך עם הזמן ישנם ליקויים במערכת המרזבים שהותקנה בתחילה והליקויים נגרמים מסיבות שונות ומגוונות – איך שומרים על מרזבים תקינים? איך מתקנים כאשר מתעורר הצורך בכך? במאמר הבא.

כאשר בונים בית, חשוב לשים לב לכל הפרטים, גם הקטנים ביותר. על מנת למנוע נזקים עתידיים שעלותם יכולה להיות בהיקף גבוה מאד, כדאי להשקיע בשלב הבניה והתחזוקה בכל הנדרש.

גם בנושא האיטום המצב בדיוק כך: מסתבר שלא מספיק להשקיע באיטום טוב, כדאי ומומלץ גם לבצע את התקנת מערכת המרזבים על הצד הטוב ביותר באופן שמתאים לגג הנבחר לבית שלכם. אם בהמשך תתעורר תקלה, תיקון מרזבים הוא לא משהו שאפשר להזניח ולהסתמך על האיטום הקיים בגג.

 

מה תפקידו של המרזב?

המרזב תפקידו לאגור ולנתב את מי הגשמים המצטברים על הגג אל מקום המרוחק מהבית, ולו בכמה סנטימטרים. תפקידו של המרזב הוא לא עניין של מה בכך, מאחר ותפקוד לקוי של מערכת מרזבים יכולה לגרום גם לנזילות בתוך הבית וגם לנזק מבני של הבית עצמו שנובע מרטיבות.

בנוסף, בהיעדר מערכת מרזבים תקינה, או מערכת מרזבים בכלל, יכול להיווצר מצב בו סביבת הבית מוצפת באופן לא מבוקר וגם במצב כזה יכולים להיווצר נזקים רחבי היקף שתיקונם יכול לעלות בהרבה מאד זמן, עוגמת נפש וכמובן הוצאה כלכלית מיותרת. אם כן, תיקון מרזבים הוא לא עניין שמומלץ להתעלם ממנו ויש לעשות זאת בזמן הנכון.

 

מה הם סוגי המרזבים הקיימים?

מערכות ניקוז מי הגשמים יכולות להגיע בשלל צורות וחומרים וחשוב להכיר אותן. בין אם החלטתם לבנות בית ולהשקיע במערכת המרזבים ובין אם אתם נדרשים לביצוע תיקון מרזבים בעקבות תקלה, כדאי לדעת מה קיים בשוק. מערכת מרזבים יכולה להיות חיצונית ונגלית לעין ויכולה להיות פנימית ומוסתרת. לכל אחת מהאופציות ישנם יתרונות וחסרונות, וההחלטה אמנם בידיים שלכם, אך מומלץ להיוועץ עם בעל מקצוע בנושא ולקבל החלטה מושכלת.

מערכת מרזבים חיצונית, היא גלויה לעין, לעיתים יכולה להפריע מעט למראה הבית, וגם חשופה יותר לפגעי מזג האוויר כמו סחף של עלים, רוחות חזקות ועוד. עם זאת, מאחר והיא ממוקמת באזורים חיצוניים, היא נגישה יותר כאשר יש צורך של תיקון מרזבים והדבר מתאפשר ביתר קלות.

מערכת מרזבים פנימיית, היא נעימה יותר לעין ופחות חשופה לחלק מנזקי מזג האוויר. אם זאת, כאשר יש צורך בתיקון המרזבים, המשימה קשה יותר לביצוע ולעיתים יכולה להיות גם בלתי אפשרית. גם החומר ממנו עשוי המרזב עצמו ניתן לבחירה ולהתאמה אישית, כמובן בהתאם למיקום הנבחר למרזב ולצרכים ולתנאים עימם הוא צריך להתמודד. החומרים הנפוצים הם ברזל או בטון. ישנם גם מקרים בהם משתמשים בסוגי מתכות שונות.

 

אילו תקלות צפויות להתגלות במרזבים?

התקלות הנפוצות ביותר הן סתימה של המרזבים על ידי הצטברות של עלים או חול ואבנים שהגיעו מעצים שנמצאים בסביבה. סתימה של המרזבים נפוצה הן במרזבים פנימיים והן במרזבים החיצוניים. תקלה נוספת, האופיינית יותר למרזבים חיצוניים, היא שבר של המרזב ובכך נקטע הרצף והמים אינם מנוקזים למקום הנכון.

השבר יכול להיווצר על ידי רוחות חזקות, או נזקים מעבודות בסביבה כמו מנוף או חומרי בניין. תקלות כגון אלו, הן קלות לאבחון מאחר וניתן לראות אותן גם בעין בלתי מזויינת. תקלה נוספת תלויה יותר בחומר ממנו עשוי המרזב, והיא התבלות החומר. התבלות החומר תגרום לשינוי במסלול או סדקים ואף שברים שגורמים לתפקוד לקוי של המרזב ויש צורך לתקנם או להחליף את החלק הבלוי.

 

מהם הסימנים המוקדמים למצבים בהם יש צורך של תיקון מרזבים?

חשוב מאד לטפל בכל תקלה במערכת המרזבים מוקדם ככל הניתן, שכן טיפול מוקדם מונע תקלות רחבות היקף הגורמות לעלויות גבוהות יותר, נזקים מרובים ועוגמת נפש. תיקון מרזבים בזמן יכול להתבצע על ידי זיהוי מוקדם של תקלות ולכן חשוב לשים לב לפרטים הקטנים.

זיהוי של שבר כלשהו בעין בלתי מקצועית, הוא מספיק על מנת לקרוא לאיש מקצוע ולבצע תיקון של המרזב. כמו כן, הצפה באזור חצר הבית יכולה להעיד על סטיה של מערכת המרזבים והצורך של תיקון מרזבים זריז ככל הניתן.

גם סימני רטיבות ועובש בתוך הבית הם סיבה מספיק טובה לחפש ליקויים בכל מערכת האיטום והמרזבים, המיוחד אם מדובר בסימני עובש בחדרים מאווררים. כשישנה נזילה בתוך הבית, זה הוא כבר סימן מובהק שקיים ליקוי ברור, או באיטום או במרזב ויש צורך בתיקון של אחד מהם או שניהם בעת ובעונה אחת.

 

כיצד ניתן לתקן את התקלות?

רוב הפעמים, התקלות הן ברות תיקון. תיקון מרזבים יכול להיות החלפת חלק, ניקוי העלים הסתומים את הנתיב או כיוון מחדש של המרזבים. ישנן בעיות שהן ממש פשוטות לתיקון ואפשר לנסות אפילו ללא צורך באיש מקצוע. לדוגמא, אם ישנה הצטברות של עלים, אבנים, חולות ועוד במקום יחסית נגיש, ניתן לנסות ולפנות אותה באופן עצמאי ולראות אם התקלה נפתרה.

אולם, ישנן תקלות שאין ברירה ויש לפנות לבעל מקצוע המתמחה בתחום וזה כאשר הבעיות הן בסדקים או שברים של המרזב או של תיקון מרזבים פנימיים שהן בלתי נראים לעין.

תלוי במספר רב של משתנים. בעיות קלות יפתרו בדרך כלל במחיר של ביקור בעל מקצוע, שאם הוא הגון מספיק, מדובר בסכום של 200 – 400 שקלים. כאשר הבעיה מורכבת יותר, המחיר תלוי בחומרים מהם עשוי המרזב, במיקום שלו ובסוג העבודה הנדרשת.

כדאי לקבל הצעת מחיר בטרם מתחילים את העבודות, ולהבין מה העבודה הנדרשת כאן, היקפה, זמן העבודה והמחיר הסופי שכולל את החומרים ועבודת בעל המקצוע. כל זאת, על מנת למנוע את גורם ההפתעה שמגיע בסוף.

כאשר מדובר בתיקון של מערכת מרזבים שנמצאת בגובה של מעל 2 מטר. המחיר יהיה גבוה יותר וצריך להזמין איש מקצוע עם רישיון. 

חשוב למצוא בעלי מקצוע המתמחים בתחום, גגנים לדוגמא מתמחים בנושא תיקון מרזבים וניתן לסמוך עליהם. מלבד זאת, כדאי לפנות לבעל מקצוע שקיבלתם עליו המלצות ממכרים והוא אמין ובעל ותק מתאים.

אז מה היה לנו?