מקצועיות​
מענה 24/7
פריסה ארצית

איטום מקלטים

מקלטים חשופים למי תהום ורטיבות שקיימת מתחת לפני השטח וגובה האדמה. מצד אחד, תנאי הסביבה במקלט מדגישים את החשיבות של איטום אפקטיבי. מצד שני, אי אפשר להגיע אל הקירות החיצוניים של המקלט ולכן האיטום צריך להתבצע מבפנים. במאמר הבא נסביר מה המשמעות של איטום שלילי מן הסוג הזה וכיצד מיישמים אותו במקלטים ומרתפים.

מקלט של בית מגורים פרטי, בניין משותף או בניין משרדי חייב להיות אטום היטב. למרות שמי גשמים למשל לא משפיעים על הקירות החיצוניים של המקלט, הוא כן חשוף לשורה ארוכה של נזקי רטיבות ולחות. בין היתר, הנזקים העיקריים עלולים להיגרם למקלט בגלל חשיפה למי תהום ובגלל הרטיבות הקיימת מתחת לפני השטח והגובה של האדמה.

הבעיה עם איטום מקלטים בא לידי ביטוי בכך שלא ניתן להגיע אל הקירות החיצוניים. איטום רגיל למשל אפשר לבצע על גבי הקירות החיצוניים של המבנה באמצעות התזת חומרים אקריליים או פוליאוריטניים, בעוד במקלטים חייבים לבצע את האיטום מבפנים. לתהליך הזה קוראים איטום שלילי ויש לו כמה דגשים.

 

דגשים לאיטום שלילי של מקלטים

איטום שלילי נועד למבנים שבהם לא ניתן לבצע איטום חיצוני ומלבד מקלטים הוא מתאים גם למרתפים, חניונים ועוד. אם אי אפשר להגיע אל הקיר החיצוני, הפתרון היחיד יהיה איטום שלילי שמטרתו להתמקד בחלק הפנימי של המבנה. בנוסף, ניתן לבחור בין כמה שיטות של איטום מקלטים מן הסוג הזה:

  1. מריחת חומרי איטום – השיטה הכי פשוטה ומהירה של איטום מקלטים היא מריחת חומרים מתאימים על הקירות הפנימיים. את החומרים השונים מורחים על קירות החדר מבפנים גם כי אי אפשר להגיע אל הקירות החיצוניים וגם על מנת להשיג עמידות בפני לחץ מסוים, כמו למשל הרטיבות. במקרים של רטיבות נקודתית ניתן למרוח את חומרי האיטום לצורך תיקונים בלבד, אך לרוב עדיף לנצל את ההזדמנות וליישם אותם על כל הקירות. בנוסף, את חומרי האיטום עצמם מורחים על שכבת היסוד של הבטון ולאחר פירוק החיפוי או הריצוף שקיים עליה.
  2. הזרקת פוליאוריטן – עוד אפשרות של איטום מקלטים מבוססת על הזרקת פוליאוריטן. גם זו שיטה של איטום שלילי, אך בה מתמקדים במצבים שבהם הרטיבות נגרמת בגלל סדק בקיר הבטון. בשביל להתמודד עם הסדק ולאטום אותו, מזריקים נקודתית את הפוליאוריטן וממתינים לייבוש. הוא מונע מהמים לעבור פנימה וכך אמור לספק את האיטום בפני רטיבות, מי התהום או חלחול המים ממקומות אחרים.
  3. יריעות ביטומניות – השיטה הכי יעילה וגם הכי יקרה של איטום מקלטים מבוססת על יישום של יריעות ביטומניות. היריעות עשויות חומר גלם חזק ואמין, הן עמידות לטווח ארוך של 10-15 שנה ומקבלים עליהן גם אחריות. בפועל, מה שעושים זה ליישם את היריעות באמצעות הדבקה ולאחר מכן בניית קיר גבס. המטרה היא למנוע מהמים לחדור על ידי יצירת בועה פנימית בתוך המקלט והשיטה מומלצת בעיקר למקומות שבהם יש כמויות גבוהות של משקעים או סיכון גבוה לחלחול מים ורטיבות.

 

בחירת השיטה המתאימה עבור איטום מקלטים

היכרות עם המאפיינים השונים של שיטות איטום מקלטים היא רק חלק מתוך מערכת שיקולים רחבה יותר. אם רוצים למנוע מהמים לחדור אל תוך המבנה, זה מאוד קריטי להתייעץ עם מהנדס חיצוני ולקבל ממנו הנחיות. מטרת ההנחיות היא להכיר את האפשרויות השונות של האיטום וגם לברר לגבי סיכויי ההצלחה של יישום כל אחד מהחומרים הקיימים.

את החומרים המיועדים עבור איטום מקלטים כדאי לבחור לפי סוג המבנה והיקף הרטיבות. ככל שהרטיבות חמורה יותר או שהמבנה עצמו מועד לפורענות מבחינת סיכון לחלחול מים, כך ההמלצה תהיה לעבור ליריעות ביטומניות ולוותר על שאר הפתרונות. אבל אם מדובר ברטיבות קלה, ניתן להסתפק במריחת חומרי איטום מקומיים או בהזרקת פוליאוריטן.

 

פרמטרים המשפיעים על מחירי האיטום למקלט

הצעת מחיר מפורטת כוללת בתוכה גורמים שונים המשפיעים על הפרויקט. את המחיר קובעים לפי מטר רץ וצריך להתייעץ עם בעלי מקצוע גם לגבי תקופת האחריות, הכנה לאיטום מבחינת פירוק ריצוף ולאחר מכן הרבה מחדש של כל האלמנטים הרלוונטיים. המחיר גם תלוי בבעיה שממנה סובלים, בסוג הקיר ובמורכבות העבודה מבחינת הנגישות אל המקלט.

איטום שלילי שמבוסס על מריחת חומרים שונים יעלה 100-200 ש"ח למ"ר, בלי לפרק את הריצוף. אם צריך לפרק ריצוף על מנת להגיע אל שכבת היסוד ורק אז לבצע את האיטום, צריך לקחת בחשבון תוספת של 5,000-10,000 ש"ח לכל קיר סטנדרטי בגודל של 10 מ"ר. כמו כן, מומלץ לשקלל אחרת איטום שלילי המבוצע בהזרקה ודורש קידוח בקיר בתוספת של 600-800 ש"ח לכל קידוח.

 

איטום מקלטים כהשקעה משתלמת

בעלי בתים עם מקלטים חייבים לדאוג לתחזוקה שלהם. באופן דומה, גם ועדי בית של בנייני מגורים משותפים או חברת אחזקה של מבנים ציבוריים ובנייני משרדים צריכים לזכור שהמקלט הוא חלק בלתי נפרד מהמבנה. אמנם קשה להגיע אל המקלט ורוב הסיכויים שהוא גם לא יספוג את הנזקים הישירים של הגשם מבחינת הרטיבות, אבל המים עלולים לחלחל אליו והוא ממילא חשוף לכל אורך ימות השנה לכמויות משתנות של מי תהום ורטיבות.

מה שאפשר לעשות הוא להתייחס לעבודות האיטום בתור השקעה משתלמת. בטווח הקצר, האיטום מונע רטיבות ולכן גם חוסך נזקים לפרקטים, למכשירי חשמל, לקירות גבס ועוד.

בטווח הארוך, האיטום משביח את הערך של הנכס או לכל הפחות מונע הוצאות לא רצויות של עשרות אלפי שקלים על תיקון נזקי הרטיבות והמים. בשביל לנצל את היתרונות של איטום שלילי, אפשר כיום להתייעץ עם בעלי מקצוע שמגיעים מהתחום ולרכז את כל הפתרונות תחת קורת גג אחת.

את המקלטים שנמצאים מתחת לפני הקרקע אפשר לאטום באמצעות מריחת חומרים אקריליים, הזרקה של חומר פוליאוריטני או יישום יריעות ביטומניות.

לפי סוג הקיר שיש במקלט, רמת הנגישות, התקציב וההמלצות של קבלני איטום.

תלוי בשיטה שבה משתמשים. על יריעות ביטומניות מקבלים אחריות של 10-15 שנה, אבל על הזרקת חומרים אקריליים האחריות היא 2-5 שנים.

במקרים שבהם צריך לפרק את הריצוף כדי להגיע לתשתית ובמקרים שבהם קודחים להזרקת החומר.

אז מה היה לנו?