מקצועיות​
מענה 24/7
פריסה ארצית

איטום מבנים

תהליך האיטום מתבצע בזמן הבנייה על מנת למנוע חלחול וחדירת מים אל תוך הקירות ופנימה. עם זאת, ניתן לבצע את האיטום גם אחרי תקופה מסוימת כאשר מתחילים להופיע סדקים וחריצים. בשביל להשלים את תהליך האיטום באופן מקצועי, חשוב לבחור נכון קבלן מיומן שמשתמש בשיטות המתאימות ויודע כיצד לנצל את חומרי הגלם הרלוונטיים.

המטרה של איטום מבנים היא למנוע חדירת מים. על מנת להצליח למנוע חדירת מים אל תוך המבנה כאשר יורד גשם וגם כדי להגן מפני נזקים בעת הצטברות לחות, מבצעים את האיטום בשלבים המוקדמים יחסית של הבנייה והקמת השלד. מטרת האיטום היא להגן על הקירות החיצוניים והפנימיים, למנוע נזקים בלתי הפיכים לרכוש ואף לצמצם את הסיכוי להופעת כתמי עובש ופטריות על הקירות ועל התקרה.

האיטום מתבצע בצורה שונה עבור כל אחד מחלקי המבנה. יש הבדל בין איטום מרפסות לבין איטום קירות חיצוניים ושיטות מיוחדות של איטום גגות. את הגג למשל אפשר לאטום ביריעות ביטומניות על מנת להשיג עמידות גבוהה למשך 10-15 שנה, בעוד את הקירות החיצוניים ניתן לאטום בהתזה, עם חומרים פוליאוריטניים ועם חומרים אקריליים.

 

חדרים רטובים והאופן שבו אוטמים אותם

האתגר העיקרי בתהליך מקצועי של איטום מבנים בא לידי ביטוי בהתמודדות עם חדרים רטובים. אלו חדרים שבהם ממוקמות מערכות אינסטלציה שלמות, כמו למשל חדרי אמבטיה, חדרי שירות, מקלחות, שירותים, מטבחים וכן הלאה. בכל אחד מהמקומות האלה, מבצעים את האיטום גם על מנת למנוע חדירת מים מבחוץ וגם כדי להגן על המבנה במקרה של פיצוץ בצנרת.

אופן הבנייה והשימוש המיועד הם הפרמטרים המרכזיים שקובעים כיצד יש לבצע איטום מבנים. על מנת להשלים את התהליך באופן מלא, ניתן להתייעץ עם קבלני איטום שמגיעים מהתחום ומכירים אותו. לאחר מכן, אפשר גם להיכנס אל עובי הקורה ולהשוות בין תהליכי האיטום על פי מידת ההתאמה שלהם לדרישות של קהל היעד ולפי התקציב.

 

טיפים עבור איטום מבנים

האיטום מונע בעיות של רטיבות בכל החלקים השונים של המבנה ולכן הוא מהווה השקעה משתלמת. אי אפשר להשלים את תהליך הבנייה בלי האיטום, כי הוא משפיע על העמידות ועל היציבות של הנכס גם בטווח הקצר וגם בטווח הארוך. מעבר לכך, קיימים כמה טיפים שאותם ניתן לאמץ על מנת ליהנות מכל היתרונות של איטום ברמה גבוהה:

  1. איטום מעל ומתחת לפני הקרקע – חומרי איטום בוחרים לפי חלקי המבנה ועל היסודות שלו. את האיטום צריך לבצע בחלקים השונים שנמצאים מעל פני הקרקע ובהם קירות, מרפסות, גגות או חדרי שינה ואמבטיות, אבל גם באזורים תת קרקעיים לרבות מחסנים, מקלטים ופירי מעליות.
  2. איתור נקודות התורפה ובחירת חומרי איטום מתאימים – חשוב לבחור את חומרי האיטום גם לפי חלקי המבנה וגם לפי נקודות התורפה. בשביל להבין מהם נקודות התורפה, אפשר לערב מהנדס בניין שמגיע מהתחום ומכיר אותו. לאחר מכן, כדאי להביא בחשבון את השפעת סוג הקרקע על האיטום וגם את מאפייני הסביבה מבחינת תנאי לחות, גשם וכן הלאה.
  3. עמידה בתקן – התקן הישראלי והקפדה עליו יכולים להשפיע על האופן שבו מבצעים את האיטום. רואים את זה למשל מבחינת האופן שבו התקן קובע איזה אחוז שיפוע צריך לבצע על הגג, על מנת לאפשר ניקוז יעיל של המים אל תוך המרזבים. אם רוצים להשלים את תהליך האיטום ולמנוע מצב של מים עומדים, מאוד חשוב להכיר את התקן ולשמור עליו.

 

גורמים המשפיעים על המחיר של איטום מבנים

איטום מבנים מתומחר לפי פרמטרים שונים. קודם כל, יש להביא בחשבון את גודל המבנה ואת השטח במ"ר שאותו רוצים לאטום. ככל שהמבנה גדול יותר המחיר למ"ר יירד, אבל התקציב יצטרך להיות גבוה יחסית. במידה ומבצעים את האיטום תוך כדי הבנייה, סביר להניח שהשירות יתומחר על ידי קבלני האיטום שלוקחים אחריות על הפרויקט.

מעבר לכך, יש הבדל בין איטום מבנים בחלקים תת קרקעיים שדורשים חפירה ופירוק תשתיות – לבין איטום מבנים שנמצאים מעל פני השטח ולכן הגישה אליהם מלאה. ככל שהגישה נוחה יותר, כך המחיר של האיטום ירד. במידה ומעוניינים לבצע את האיטום על בניינים גבוהים ורבי קומות, יש לתמחר גם רישיון לעבודה בגובה ובמידת הצורך שימוש בפיגומים, במות הרמה, מנופים, סנפלינג וכן הלאה.

 

איטום מבנים קיימים

חומרי האיטום משולבים בתהליכי הבנייה על מנת למנוע חדירת מים לשנים רבות. הבעיה היא שכל סוגי החומרים סובלים מבלאי ושחיקה, לכן אחרי תקופה מסוימת מתעורר צורך לשפר את האיטום או להחליף אותו. במקרים כאלה ניתן להשוות בין איטום נקודתי עם חומרים בהתזה או כאלה שמיועדים למריחה, לבין איטום מחדש של כל הקיר או הגג.

גם מבנים קיימים אפשר לאטום עם חומרים יעילים ובפרויקט מסודר. בדרך כלל מתמקדים באיטום של הגג אחרי חדירת מים והופעת כתמי רטיבות על התקרה, אך ניתן לעשות את זה גם עם איטום של הקירות החיצוניים והפנימיים. במידה וגרים בבית עם מרפסת או עם מרתף, יש לדאוג לאיטום מתאים ולשקול איטום שלילי כדי למנוע את הבעיות הנפוצות.

 

כך יודעים שצריך לבצע איטום מבנים

את האיטום מתאמים מיד כאשר מופיעים כתמי רטיבות וסימנים של חדירת מים. אם הקיר מתחיל להתקלף, אפשר קודם לשלול נזילת מים. במידה ואין נזילת מים, הבעיה היא ככל הנראה חדירת מים מבחוץ.

מעבר לכך, אפשר לדעת שצריך לבצע איטום אם רואים את הנזילות בתקופת החורף ולאחר משקעים או גשמים. אמנם עדיף לאטום את המבנה בקיץ או בעונות המעבר כי צריך להמתין לייבוש החומרים, אבל לפעמים אין ברירה ומבצעים את העבודה גם בחורף.

תלוי בשיטה שבה משתמשים. איטום באמצעות חומרים אקריליים יעלה 30-60 ש"ח למ"ר, איטום בחומרים פולימריים יעלה 45-100 ש"ח למ"ר ואיטום גגות ביריעות ביטומניות יעלה 80-120 ש"ח למ"ר.

מלבד האיטום, כדאי להקפיד על ניקיון של הגג ועל פתיחת המרזבים לפני החורף.

לפי מחיר, מספר שנות ניסיון והמלצות שיש עליו. בנוסף, צריך לוודא שהקבלן בוחר חומרי איטום לפי סוג הקיר.

אם בעיית הרטיבות נובעת מהגג, מהשטח המשותף או הקירות החיצוניים, ועד הבית צריך לשלם.

אז מה היה לנו?