מקצועיות​
מענה 24/7
פריסה ארצית

מרזבים לגגות

מרזב יכול להיות פנימי או חיצוני ועשוי סוגים שונים של חומרי גלם, אך התפקיד שלו תמיד זהה: לנקז את המים מהגג ולמנוע הצפה. במאמר הבא נסביר איך בוחרים את המרזבים המתאימים, מה כולל תהליך ההתקנה שלהם ומה משפיע על המחיר.

מרזבים לגגות מנקזים את מי הגשמים. התפקיד של המרזב קריטי לניקוז מי הגשמים ולמניעת מים עומדים, חלחול מים אל תוך הקירות הפנימיים, נזקים בלתי הפיכים לקירות גבס, ערעור היציבות של השלד, סיכונים למכשירי חשמל או פרקטים ועוד. בכל אחד מהמקרים האלה, מתקינים את המרזבים כבר בשלבים המוקדמים של בניית הגג והמבנה ולאחר מכן דואגים לתחזוקה שלהם.

המרזבים מבצעים תפקיד שמאפשר למנוע נפילת מים בלתי מבוקרת לגינה. בגלל שהמרזב הוא למעשה סוג של תעלה, או צינור, ניתן להחליט לאן בדיוק לנקז את המים ואיך לא להזיק לצמחיה או לריצוף חיצוני וליסודות. בשביל למנוע את הצטברות המים בגג ואת נזקי הרטיבות בתקרות, חשוב להתקין מרזב אפקטיבי ולדאוג שהוא יגיע אל המקום הנכון.

 

הבדלים בין סוגים שונים של מרזבים לגגות

מרזבים לניקוז המים יכולים להיות מותקנים במקומות שונים ובהם כאמור גגות, אבל גם במרפסות או אפילו בפרגולה. ספציפית בגגות, אלו יכולים להיות מרזבים חיצוניים או פנימיים.

ברוב הבניינים החדשים למשל מתקינים מרזב פנימי משיקולי אסתטיקה ומשתמשים בבטון יחד עם שכבת ציפוי מחומרים שונים, כדי למנוע חשיפה לפגעי מזג האוויר ולצמצם את הבלאי. החיסרון הוא שתקלה במרזב הפנימי לא מאפשרת לתקן אותו נקודתית, אלא מחייבת לוותר עליו ולהתקין במקומו מרזב חיצוני.

עוד אפשרות היא להתקין מרזב סמוי. הוא מתפקד כמו מרזב חיצוני מבחינת הנגישות אליו במקרה של תקלה, אבל מותקן בחוץ ומעליו מוסיפים מעטפת להסוואה. את המעטפת מבצעים מעץ, רעפים או מחומרים אחרים, לפי העיצוב של הגג והמטרה האסתטית שאותה מנסים להשיג. כמו כן, יש לקחת בחשבון שהשימוש במעטפת מעלה את המחיר הרגיל של המרזב ושצריך להזמין אותה מראש עוד טרם ההתקנה.

 

בחירת החומר המתאים עבור מרזבים לגגות

מרזב חיצוני הוא פתרון ניקוז מי גשמים מהגג שנפוץ בכל רחבי הארץ ומשותף גם לבניינים, גם לבתים פרטיים וגם למבנים נוספים. את המרזב החיצוני אפשר להתקין מסוגים שונים של חומרים ובהם:

  • פלסטיק
  • פח מגולוון
  • אלומיניום
  • נחושת

 

מרזב אלומיניום נחשב זול ועמיד בפני מזג האוויר כי הוא לא סופג נזקי חלודה ושיתוך, אז קצב הבלאי שלו איטי. בנוסף, אפשר לייצר אותו ביחידה אחת כדי לחסוך בחיבורים והוא מגיע במגוון צבעים. לשם השוואה, פח מגולוון הוא גם כן חומר חזק ואיכותי, אבל צריך לדאוג שהעובי שלו יהיה מינימום 0.6 מ"מ.

מרזב פלסטיק הוא הפתרון השכיח ובו משתמשים בחומרי PVC שונים כדי לייצר אותו בהתאמה אישית לדרישות הלקוחות. היתרון הוא מגוון צבעים ועלות נמוכה, אך החיסרון הוא עמידות מוגבלת. אם רוצים להשתמש בחומר חזק ועמיד, אפשר לתאם התקנה של מרזב נחושת או אפילו להשתמש במרזב אבץ או אבץ מיושן.

 

פרמטרים המשפיעים על המחיר של התקנת מרזבים לגגות

השיקול הכלכלי קריטי כי באמצעותו אנחנו יכולים לחסוך בהוצאות. מצד שני, אף אחד ואחת מאיתנו לא היו רוצים להתעורר ביום חורפי אחד ולגלות שהגג מוצף מי גשמים עומדים שגם מחלחלים פנימה אל הקירות והבית – רק כי רצינו לחסוך עוד כמה שקלים על התקנת מרזבים.

מה שצריך לזכור אלו הפרמטרים המשפיעים על המחיר של התקנת מרזבים לגגות. קודם כל, המחיר מושפע כאמור מסוג החומר שבו בוחרים להשתמש על מנת לייצר את המרזב ולבנות אותו. שנית, יש להתייחס אל אורך המרזב ביחס לתנאי הגג שבהם הוא מותקן. ככל שהנגישות טובה יותר ולא צריך למשל פיגומים, במות הרמה, מנופים או סנפלינג, כך העלות של ההתקנה תרד.

עוד הבדל יכול להיות בין הוספת מרזבים לגגות קיימים לבין התקנת מרזבים בגגות חדשים. אם כבר יש מרזב על הגג ורוצים להחליף אותו, זה כרוך בפירוק מלא ובהתחברות לתשתית ולכן המחיר יהיה גבוה יותר. בכל מקרה, את כל הפרמטרים המשפיעים על המחיר של ההתקנה מוודאים מראש מול בעלי המקצוע שמבצעים את הפרויקט.

 

החשיבות של תכנון מרזבים לגגות בצורה נכונה

בשביל ליהנות מהיתרונות של מרזבים לגגות מבחינת ניקוז יעיל של המים, צריך קודם לתכנן אותם. את התכנון מבצעים על ידי מדידה של אורך המרזב ולאחר מכן חישוב מקום פתח יציאת המים.

מאוד חשוב להתייעץ עם איש מקצוע לגבי פתח יציאת המים, כי אחרת עלול להיווצר מצב שבו הם גורמים נזק לצמחיה או מחלחלים אל היסודות. במידה ולמשל מתקינים את המרזב כדי למנוע הצפה של הגג אבל מציפים את הגינה, עדיף לחשוב על פתרון אחר.

 

שיפוע בתוך המרזבים למניעת מים עומדים

הטיפ בהקשר הזה הוא לתכנן את המרזבים כך שפתח יציאת המים יהיה רחוק משבילים או מרפסות. כך המים לא מפריעים להתנהלות התקינה של בני המשפחה גם במהלך החורף או בעונות המעבר. כמו כן, רצוי לוודא שאין חשש לסתימה עתידית מעלים או קיני ציפורים ולהתקין את המרזב במקום שנוח להגיע אליו בשביל התחזוקה והניקיון.

השלב האחרון של התקנת מרזבים לגגות הוא ביצוע שיפוע קל. השיפוע אמור להיות בהפרש של כ-5 בין המקום הכי גבוה לבין המקום הכי נמוך, כדי שכל המים יתנקזו ולא יישארו מים עומדים בתוך המרזבים עצמם. אם המים עומדים בתוך המרזבים ולא ממשיכים להתנקז החוצה, סוגים מסוימים של חומרי גלם יתחילו לצבור חלודה והבלאי שלהם יואץ.

אחת לחצי שנה כדאי להזרים מים בתוך המרזבים ולוודא שהם יוצאים החוצה. במידה ולא, חשוב לנקות את המרזבים מבפנים ולהסיר עלים ולכלוך.

תלוי בסוג המרזבים שאותם מתקינים. בדרך כלל מקבלים אחריות של 3-5 שנים על ההתקנה.

תלוי באורך, בסוג החומר ובתנאי ההתקנה. בשביל להתקין מרזב אלומיניום משלמים 80-120 ש"ח למטר רץ,  מרזב פח מגולוון יעלה 120-160 ש"ח למ"ר ומרזב נחושת 300-360 ש"ח למ"ר. 

זווית במרזב מחושבת כמטר מבחינת המחיר. כאן צריך לציין את היתרונות של מרזב אלומיניום באורך 8-10 מטר, כי מייצרים אותו ביחידה אחת.

אז מה היה לנו?