רטיבות היא סימפטום שמעיד על בעיה חמורה יותר: נזילת מים מבחוץ, חלחול מים, עיבוי בחדרים לחים ועוד. אם רוצים לפתור את התקלה צריך להתחקות אחרי המקור שלה, לכן אפשר להשתמש בסוגים שונים של ציוד אינסטלציה מתקדם ומשוכלל. בנוסף, כיום אפשר גם לאתר את מקור הנזילה וגם לתקן אותה בלי לגרום נזקים מיותרים.
רטיבות עלולה להופיע בתקרה של כל מבנה. הרטיבות מתחילה בדרך כלל בכתמים כהים ונוטה להתפתח עד כדי קילוף של הטיח. מלבד הקילוף והנזק החיצוני והאסתטי, הבעיה עם רטיבות מן הסוג הזה היא הצטברות של עובש, פטריות וחיידקים. יתרה על כך, הרטיבות עצמה היא אפילו לא הבעיה העיקרית – אלא רק סימפטום שמעיד על בעיה חמורה יותר.
הטעות הנפוצה למשל היא לקלף את האזור שבו הרטיבות הופיעה כדי לצבוע ולסייד אותו מחדש. זה טוב לטווח הקצר, אבל סביר מאוד להניח שהתקלה תחזור. לכן צריך להתייחס אל הרטיבות בתור סימפטום ולבדוק מה בעצם קרה לבעיה. כאן מגלים שיש המון סיבות שעלולות לגרום להופעת רטיבות בתקרה ושחובה להתייעץ עם בעלי מקצוע כדי למצוא פתרון יעיל.
סיבות נפוצות של רטיבות בתקרה
הנה כמה סיבות שעלולות לחזור על עצמן ואף לבוא לידי ביטוי בתוצאה סופית שהיא רטיבות בתקרה של הבית, הדירה או כל מקום אחר:
- נזילה מהגג – אם התקרה נמצאת מתחת לגג, כנראה שמדובר בנזילה. גג מרוצף מעל התקרה עלול לגרום לרטיבות להצטבר בגלל איטום לקוי, אבל זה מתרחש גם אם מדובר על גגות רעפים ועל גגות שטוחים. כל עוד האיטום לא מספיק אפקטיבי, לא יעבור הרבה זמן עד שתופיע רטיבות בתקרה מתחת לגג.
- פיצוץ מים – יכול להיות שהנזילה היא תוצאה של פיצוץ בצנרת המים. זה לא קשור בהכרח לאיטום כזה או אחר, אלא לבעיות שיש בצנרת חלודה, לחדירת שורשים לצנרת ועוד. בכל אחד מהמקרים האלה, פיצוץ בצינור יגרום למים להצטבר בין הקירות והתקרה ואז גם נוכל לראות את סימני הרטיבות.
- עיבוי – עיבוי היא תופעה שנפוצה בחורף ובגללה לחות שנמצאת באוויר נוטה להפוך לנוזל. בגלל המפגש עם אוויר קר, הלחות באוויר הופכת לנוזל ואז מופיעה בתור סימני הזעה או רטיבות על התקרה ועל הקירות. בדרך כלל הפרשי הטמפרטורות בין חלל הפנים והחוץ הם אלו שגורמים להיווצרות טיפות המים ולנזקים המצטברים של הרטיבות. אז בעוד עיבוי של החלונות לא גורם לנזק כי הם עשויים זכוכית, תופעת העיבוי בתקרה בעייתית אם נגרמים פיצוצים, קילוף בצבע, עובש ופטריות.
איתור מקור הנזילה בגלל רטיבות בתקרה
למרות שיש סיבות שונות של רטיבות בתקרה, הנפוצה היותר היא אכן נזילה מהגג. גם אם מדובר בנזילה וגם אם מדובר בפיצוץ מים או בעיה בצנרת, צריך לזהות את המקור שלה. קודם כל מתייעצים עם בעלי מקצוע ומזמינים אינסטלטור, שאמור להגיע יחד עם ציוד מתקדם. הציוד של בעלי מקצוע מאפשר להם להתחקות אחר המקור של הנזילה ולבדוק איפה היא מתחילה, לא רק היכן היא מסתיימת.
מצלמה טרמית, סיב אופטי ורובוט זעיר הם רק חלק מהכלים שעומדים לרשות בעלי מקצוע לצורך איתור המקור של רטיבות בתקרה. אם מגלים שהבעיה היא אכן פיצוץ בצנרת מים, ניתן לבצע תיקון מקומי ולבדוק האם אפשר לגשת ספציפית אל הצינור התקול כדי להחליף אותו. אם הבעיה קשורה לנזילה מהגג, הפתרון היחיד יהיה לבצע איטום.
איטום גגות אחרי הופעת רטיבות
רטיבות היא עניין מצער שגורם לא מעט עוגמת נפש וגם מחייב השקעה של זמן ומאמץ. אבל הדבר הנכון לעשות יהיה להתייחס לתופעה הזו בתור איתות לכך שאנחנו ככל הנראה צריכים לשפר את האיטום של הגג: אם הגג יהיה אטום ומים לא יחלחלו פנימה, אנו נוכל למנוע את המצב של הרטיבות ולהגן על הציוד האישי ועל הרכוש.
איטום גגות מתבצע עם חומרים שונים ובהם יריעות ביטומניות, חומרים פולימריים, חומרים אקריליים וכמובן זפת. לכל חומר יתרונות אחרים מבחינת עמידות, איכות ואמינות וקיימים גם פערי מחירים של עשרות אחוזים בין האפשרויות שעל הפרק. בשביל לבחור את החומר המתאים עבור איטום גגות, בודקים מה התקציב של הלקוח ומביאים בחשבון את מצב וסוג התשתית הקיימת.
התאמת חומרי איטום לסוג הגג
הדרך היחידה להבטיח איטום אפקטיבי שימנע מהרטיבות לחזור גם אחרי תקופה גשומה של חורף סוער היא להתאים את החומרים החדשים לתשתית. חומרי איטום נצמדים היטב רק לאותה משפחה, אז אם למשל כבר בוצע איטום ביריעות ביטומניות – עדיף להמשיך איתן. במידה והאיטום הקודם היה מבוסס על חומרים אקריליים, ניתן למצוא את אותם חומרים מאותה משפחה ולסיים את העבודה מהר וביעילות.
רטיבות בתקרה שמופיעה מתחת לגג מרוצף מחייבת את הרמת הריצוף ואיתור הכשל. יכול להיות שהבעיה באיטום היא בגלל סדקים בתשתית, מה שמחייב להוסיף עוד שכבת איטום לפני שמרצפים מחדש. בכל מקרה, רטיבות בתקרה היא ממש לא בעיה שכדאי להתעלם ממנה.
הקשר בין תקרה לקירות חיצוניים
אי אפשר לדבר על מצבים שונים של רטיבות בלי להזכיר את הקשר בין התקרה לבין הקיר החיצוני. כך לדוגמא ספיגת מים ולחות בקירות חיצוניים של מבנים ישנים היא תופעה מאוד מוכרת, כי הטיח לא מספיק איכותי והמים מצליחים לחדור דרכו.
אז אם הקיר הוא גם מעקה של גג, המים והלחות יצטברו באזור הגג בחיבור שבין התקרה והקיר. במקרים כאלה מדובר על בעיית איטום גם של הגג וגם של הקיר ולכן צריך להתייחס לכל המבנה ולא רק לאחד מהם. למרבה המזל, גם לגבי זה ניתן להתייעץ עם בעלי מקצוע שמגיעים מהתחום ומכירים אותו.
קודם פותרים את בעיית האיטום, הנזילה או העיבוי. לאחר מכן מקלפים את הקיר ומורחים שכבה מקשרת. לבסוף צובעים מחדש את התקרה או הקירות.
תלוי באיזה סוג של ציוד משתמשים ומה רמת הנגישות לתקרה או לקיר. המחיר הוא בדרך כלל 1,300-1,800 ש"ח.
תלוי בתקציב ובתשתית הקיימת. יריעות ביטומניות נחשבות הכי אמינות וחזקות, אבל הן גם הכי יקרות. הפתרון הזול והזמין הוא זיפות גגות.
בודקים מה גרם להם על ידי פניה לבעלי מקצוע מוסמכים.