הפרגולה היא פתרון מצוין למזג האוויר הישראלי בקיץ כאשר מחפשים במרפסת או בגינה קצת צל. הפרגולה היא מבנה עם גג, ללא קירות שהמטרה שלה לספק צל ולהשלים את העיצוב החיצוני של הבית.
לפיכך, ניתן לבחור בפרגולות מחומרי גלם שונים כמו: עץ, פח, פוליקרבונט, אלומיניום, מתכת, ברזל, פיברגלס, זכוכית וכד' לפי גודל, טקסטורה, צורה וצבע רצוי ולהתאים אותה לטעם האישי ולצרכים שלכם. למרות זאת, יש כמה דברים שצריך לדעת לפני שמתקינים ומבצעים תיקוני גג פרגולה.
קצת על סוגי הפרגולות השונים
פרגולות אלומיניום
בהשוואה לפרגולות מתכת או עץ, האלומיניום לוקח בגדול מכמה סיבות. מדובר על גג עם משקל קל, עמידות גבוהה למזג האוויר, לאש ולחרקים. כלומר, הוא אינו תופס חלודה בדומה לפח או מתכות אחרות, אינו דוהה בשמש, עמיד לרוחות ומזג אוויר סוער, החרקים לא פושטים עליו והוא אינו חומר דליק כמו גג עץ.
בנוסף, ניתן לעצב את הגג לפי הטעם בהתאם לשטח הקירוי שלו, האורך, הרוחב, הצבע, הצורה והמטרות שלכם. למשל, בפרגולה גדולה ורחבה יהיה יותר מקום ואוורור. על מנת לא להתעסק עם תיקון גג פרגולה חשוב לבדוק שהוא אכן מאלומיניום ואין שילוב של פלסטיק, עץ או מתכות אחרות.
האלומיניום צריך להיות צבוע בתנור על מנת שהצבע לא יתקלף. כמו כן, מומלץ לוודא שאין על הגג דבק או מסמרים שיכולים לגרום לנזקים אם אינם דרושים בהתקנה.
פרגולות עץ
גג פרגולה מעץ עשוי בדרך כלל מעץ עמיד וגושני או דו שכבתי כמו ארז, אורן, אלון או ויניל שעמידים לפגעי מזג האוויר לזמן ארוך. למרות זאת, יש לתחזק את העץ בצבע, מריחת שמן או סילר ולעסוק בתיקון גג הפרגולה כאשר נוצרים חורים בעץ ממזיקים שונים. יתרה מכך, העץ אינו חסין לאש. אף על פי כן מדובר בחומר ידידותי לסביבה שניתן לעצב בכל צורה. בשונה מגג אלומיניום המתאים יותר לסגנון המודרני, העץ מתאים לסגנון הכפרי.
פרגולות פח (איסכורית)
פרגולות פח הן הפשוטות ביותר, הזולות ביותר ויעילות בעיקר למבנים תעשייתיים, חניות, מחסנים וכד'. מאחר וכיום יש להם עיצובים דקורטיביים גם בבתים משתמשים בהם כקירוי לפרגולות. האיסכורית למשל, היא גג בעיצוב גלי, קלת משקל ומפח מגוולן חזק ויציב.
ניתן לבחור בצבע ובמספר השיפועים הרצוי כיחידה אחת או לחבר כמה יחידות בהתאם לגודל הגג. למרות שמדובר בחומר גלם עמיד למים ולמזג אוויר קיצוני, הוא עלול להתעקם או להישבר ואז יש צורך בתיקון גג הפרגולה. בנוסף יש לבצע איטום אופטימלי על מנת שלא תהיה דליפה מהגג.
פרגולה מפוליקרבונט (סנטף)
הפוליקרבונט הוא חומר פולימרי שמייצרים במעבדות. מדובר על חומר גמיש לעיצוב, מבודד קור וחום, עמיד לנוזלים, לקרני UV ומספק הגנה אופטימלית ככל שמדובר בגגות לפרגולות. למרות החוזק של הסנטף וכושר האטימות הגבוה שלו, הלוחות שלו עלולים להיסדק במידה ולא התקינו את הגג נכון או כשהאיטום שלו אינו אופטימלי ונוצרות דליפות. במקרים כאלו יידרש תיקון גג פרגולה לאחר איתור הדליפה.
פרגולה מזכוכית או פיברגלס
פרגולה מזכוכית נפוצה בסגירה של מסעדות, אולמות, גני אירועים ומרפסות כשהמטרה העיקרית היא עיצובית בשל המראה הנקי שלה. למרות זאת מדובר בחומר עדין ושביר ולכן משלבים אותה עם אלומיניום או ברזל. בנוסף, אם יש שמש ישירה על הפרגולה הקירוי שלה אינו מעניק הצללה ולכן מדובר על דקורציה יותר מאשר אפקטיביות.
אנשים שונים בוחרים גם קירוי של פיברגלס לפרגולה מאחר והם רוצים לקבל שקיפות ועמידות גבוהה יותר. שניהם חומרים שאינם מתכווצים או מתרחבים בחשיפה לשמש, אך הזכוכית נחשבת ליוקרתית יותר וכך גם יהיו תיקוני גג הפרגולה שלה.
ההבדלים בין תיקוני גג פרגולה מאלומיניום לפרגולה מברזל
כאשר משווים בין גג של פרגולה מאלומיניום לגג ברזל, בגג אלומיניום ניתן להתקין מנוע חשמלי באמצעותו ניתן לפתוח ולסגור את הגג באופן חלקי או מלא על פי הצרכים. יחד עם זאת, הקורות של הפרגולה ישרות ולכן הצורה הסופית מוגבלת.
אף על פי כך, כשמדובר בגג מברזל, תיקון גג הפרגולה יהיה קשה יותר לחיתוך מאחר ויש לרתך ולתחזק בצבע כדי שלא תצטבר עליו חלודה. הברזל גם יקר יותר מהאלומיניום, למרות שניתן לעצב אותו בצורה מעוגלת ומעוקלת ולהוסיף לו עיטורים שונים.
מה כולל תיקון גג פרגולה?
- בניית פרגולה
- תיקון דליפות ונזילות
- תיקון שברים וסדקים
- איטום
- צביעה
- ניקוי יסודי
חוק הפרגולות
חשוב לדעת שהפרגולה על פי החוק היא שטח הצללה שנחשב לתוספת בנייה ולכן יש לקבל עליה אישור יציבות והיתר לצורך חישוב הארנונה. ניתן לקבל פטור במידה והפרגולה קטנה מ-50 מ"ר או שאינה גדולה ברבע משטח החצר. בנוסף, החלקים האוטמים את הקירוי חייבים להיות עם רווחים שווים שהם 40% משטח הגג ויש לבנות אותה מחומרים קלים כמו: פח, אלומיניום, עץ וכד'.
הפרגולה יכולה לקבל תמיכה מקיר בטון ולא מקיר בלוקים באמצעות עיגון אופטימלי בצורה תלויה, צמודת קיר או מקובעת לאדמה על משטח יציב כמו בטון. את ההיתר מקבלים מהרשות המקומית שרוצה להיות בטוחה שהפרגולה שלכם בטיחותית ויציבה. את הבקשה מגישים בסיוע של מהנדס קונסטרוקטור שחווה את דעתו על התוכניות ומגיע לשטח לבדוק ולייעץ כיצד לבנות אותה.
את ההמלצות מעבירים ליצרן הפרגולה ולאחר הבנייה המהנדס מעניק את אישור היציבות שלה שנעשה על פי ההנחיות שלו. למרות זאת, ברוב הבתים אין צורך בהיתר לפרגולות כי רובם עומדים בתנאים. אך אם כבר יש לכם פרגולה שצריך עליה אישור, יש להגיש בקשה לאישור יציבות עד 45 יום מבנייתה. חשוב לציין שישנם קבלני פרגולות שנותנים אישורי מהנדס חתומים אותם ניתן להגיש לעירייה.
לכל אחד מהם יש יתרונות וחסרונות ולכן צריך לבדוק את הצרכים והתקציב שלכם לפני שבוחרים בין סנטף לאלומיניום.
במידה והפרגולה עוברת את ה-50 מ"ר חייבים לקבל היתר ממהנדס ולהגיש אותו לעירייה.
ניתן להשתמש בחומרים משחתיים, ריתוך, איטום בזפת או יריעות ביטומניות בהתאם לחומר ממנו עשוי הגג.
פרגולה תלויה הנתמכת לאחד מקירות הבית תהיה יציבה יותר. אם מתקינים פרגולה עומדת יש לקבע אותה בקורות ברזל לעומת פרגולה תלויה שאין צורך להתקין לגג שלה עמודים.