איטום מרפסות הוא שלב חשוב מאד בבניית המרפסת מאחר וגם אם היא תהיה המרפסת המפנקת ביותר עם נוף מרהיב ובריזה מהחלומות, טפטוף אחד בחדר שמתחתיה ומצב הרוח יורד פלאים – איך אפשר לעשות זאת בצורה הנכונה? כל התשובות במאמר הבא.
מה חשוב לדעת כאשר ניגשים לבנות בית עם מרפסת, או להוסיף מרפסת לבית קיים? כמובן של עניין כיווני האוויר, השמש והנוף חשובים מאד לתכנון נכון ולניצול מקסימלי של השימוש במרפסת. אך חשוב לא פחות הוא לאטום היטב את המרפסת כך שחלל הבית שנמצא מתחתיה לא יסבול מנזילות בעקבות גשמים או תכנון לקוי של מערכת מרזבים.
איטום מרפסות בשלבי בניה
שלבי הבניה הוא השלב הטוב ביותר לבצע עבודות איטום כהלכתן. כמובן שיש צורך לשלב את האיטום עוד בשלב התכנון ולבדוק את האופציות המוצעות בשוק ואת קבלני האיטום הנותנים את השירות הרצוי. בשלב הבניה ניתן להניח את שכבת האיטום במקום הנכון, שהוא כמובן מתחת למרצפות ולדאוג לכך שמי הגשמים ינוקזו כהלכה ולא יגרמו לעומס מיותר על שכבת האיטום שקיימת.
כמובן שישנה האפשרות להיוועץ בחברים, מכרים ובני משפחה שכבר נדרשו לשירות דומה, של איטום מרפסות וקיבלו שירות מבעל מקצוע שנתן להם חוויה טובה ורגועה. בעל מקצוע אמין, מקצועי, הגון ומסביר פנים יכול להפוך את כל עניין השיפוץ לחוויה נעימה ורגועה.
דגשים חשובים בשלבי האיטום של המרפסות
גם אם מצליחים להגיע לרמה שאיטום המרפסת נעשה בשלב הבניה כדאי לשים לב ולקבל החלטות לאחר שבודקים ומבינים מעט באפשרויות המוצעות מבחינת האיטום. חומרי האיטום לדוגמה, היא חשובה להצלחת הפרויקט לטווח הארוך. ישנם חומרים שונים המשמשים לאיטום גגות ומרפסות ומחירם שונה, בחירה של חומרים זולים יכולים להוזיל עלויות אך לגרום לכך שבעוד מספר לא רב של שנים תצטרכו לחזור על כל הפרויקט מהתחלה ולתקן נזילות ונזקים שנגרמו בגלל איטום לקוי.
קבלת שירות מקבלן שיפוצים כללי, יכולה להיות טובה אך יכולה להוליד תוצאות פחות טובות במקרים טיפה יותר מורכבים ולגרום לתקלות שטיפול בהם יכול להמשך על פני שנים ארוכות. אם כן, קבלני איטום הם המתאימים ביותר לביצוע עבודות של איטום מרפסות.
חשוב מאד לשים לב שישנם את כל המסמכים והאישורים הדרושים לעבודה המבוצעת. אם מדובר בעבודה בהיקף מסוים, יש צורך ברישום המתאים של הקבלן, ואם מדובר בעבודת איטום מרפסות בגובה, יש צורך ברישיון עבודה בגובה. כדאי מאד לוודא את כל הפרטים הללו עוד בטרם מתחילים את העבודות על מנת להיות רגועים ולהיות מכוסים לגמרי מבחינת כל ענייני הביטוח.
שלבי עבודה נכונים – פתרונות לטווח ארוך
עניין נוסף שכדאי לשים לב אליו הוא שלבי עבודה נכונים ומתן תשומת לב לכל אחד מהשלבים. גם כאן כדאי להתייעץ עם איש מקצוע וותיק שיסביר מה הם השלבים הנדרשים, שכן דילוג על שלב יכול להיות קריטי ולייצר נזילות לא רצויות, אם לא בחורף הקרוב אז בזה שאחריו.
שלבי העבודה כוללים יישור של המשטח, הצבת מערכת ניקוז לפי התקנים הנדרשים והנחת המרצפות רק לאחר סיום כל מלאכת האיטום. גם בזוויות בין החיבורים של הרצפה אל הקירות, יש לשים דגש על נושא האיטום שכן מי גשמים יכולים לחלחל גם מהמקומות הללו ועל מנת להגיע לרמה טובה של איטום מרפסות, יש לעשות את העבודה כהלכתה.
במקרה שבו עבודות האיטום מתוכננות מראש, כמו בתקופת שיפוצים או בניה מהיסוד, כדאי לתזמן את עבודות האיטום לזמנים יבשים ולקבל תוצאות מעולות. אך היה ואין ברירה, וישנן תקלות או אילוצי שמנים וחודשי החורף הם אלו המוקצים לעבודות איטום, כדאי לחכות לכמה ימים יבשים ברצף על מנת לבצע איטום של מרפסת בצורה הטובה ביותר.
איטום מרפסת קיימת
במצב בו יש צורך לבצע איטום במרפסת שקיימת אך ישנן בעיות של נזילות וכו', המצב מעט יותר סבוך, אך אפשרי גם הוא לביצוע. יש מספר דרכים לבצע את האיטום, וההחלטה תהיה תלויה בזמן המוקצב ובתקציב שמוקצה לעניין האיטום. בכל אופן, השיטה היסודית יותר, תהיה כמובן בעלת העלויות הגבוהות יותר אך תחזיק מעמד לטווח ארוך יותר ולכן בראיה רחוקה, היא הכדאית ביותר.
השיטה המומלצת ביותר היא פירוק המרצפות לגמרי ועבודה על התשתיות של המרפסת. בין אם מדובר בהנחת רצועות ביטומניות ובין אם מדובר על טיפול במערכת הניקוז. כאשר מחליטים על הסרת המרצפות, הכאב ראש בזמן העבודות גדול יותר, אך התוצאות הסופיות משתלמות פי כמה וכמה.
האופציות הנוספות הן איטום על ידי חומרים בלתי חדירים למים, על המרצפות הקיימות. או הנחת שכבת איטום ומעליה ריצוף מחדש מבלי להסיר את הריצוף הקיים. שתי השיטות הללו הן פחות מומלצות, מהסיבות המובנות של תקלות הצפויות להופיע בטווח הקצר והחיסכון בכסף ובזמן עלול לעלות בסופו של דבר ביוקר ובהרבה מפח נפש.
התשובה היא חד משמעית – כן. מתחת לכל מרפסת נמצא איזה שהוא חלל שכדאי לו שיישאר יבש בחורף, בין אם זה חדר מהבית עצמו, בין אם זה הבית של השכנים ובין אם זה חלל ריק. איטום מרפסות באופן הנכון, מבטיח שלא יחלחלו מים בחודשי החורף ויהרסו את החלל שנמצא מתחת למרפסת. בנוסף, גם המרפסת עצמה, טוב לה שתישאר יבשה, העניין חשוב ליציבות המבנה כולו ולא כדאי להסתכן, גם אם מדובר בחיסכון של כמה שקלים.
איטום טוב נעשה בתנאים יבשים. על מנת להגיע למצב האופטימאלי הנכון לעבודות איטום כדאי לבצע את העבודות בחודשי הקיץ. החודשים המומלצים הם מרץ עד אוקטובר, אם כי לפעמים גם חודש נובמבר, בישראל, יכול להיות יבש ולהציע תנאים מתאימים לעבודות איטום.
בכל הקשור באיטום בכלל ובאיטום מרפסות בפרט כדאי לפנות לבעל מקצוע המתמחה בנושא וזהו תחום עבודתו.
קבלני איטום ניתן למצוא באתרי אינטרנט רבים המרכזים מידע לגבי בעלי מקצוע. ניתן לראות באילו אזורים בארץ הם ניתנים שירות, מה סוג השירות אותו הם נותנים ומספרי טלפון ליצירת קשר. אתרים מסוימים גם נותנים חוות דעת של גולשים שהשתמשו בשירותיהם של בעלי המקצוע השונים וניתן לקרוא אותם ולהחליט האם מתאים או לא.